Neden Lisanslı Yazılım?
Yazılım, bir fikir ve düşünsel emek ürünüdür, bu nedenle 12 Mart 2004 tarihli Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu kapsamında güvenceye alınan sistemlerdir.
Lisanslı yazılım ve korsan yazılım nedir ?
Yazılım (Software), bilgisayar sistemlerinizi doğru ve etkin çalıştırılmasını sağlayan gelişmiş bilgisayar programlarıdır. Yazılım, bir fikir ve düşünsel emek ürünüdür, bu nedenle 12 Mart 2004 tarihli Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu kapsamında güvenceye alınan sistemlerdir.
Bu güvenceye alınmış bütün yazılımlar "lisanslı yazılım" olarak tanımlanır. Bir firma, kendi işleri için kullandığı bilgisayar yazılımlarını (bu yazılımlar, işletim sistemi yazılımları olabileceği gibi, e-ticaret, web içerik yönetimi, muhasebe, stok ölçüm vs. yazılımları da olabilir) bizzat yazılımı üreten kişi ya da kurumdan parasal bedel karşılığı alıyorsa, lisanslı yazılım kullanıyor demektir.
Tam tersi, eğer kullanılan yazılım, yazılımı üreten firmadan habersiz olarak, üçüncü şahıs ya da kurumlar aracılığıyla çoğaltılmış ise ve bu şekilde temin edilip kullanılıyorsa bunun adına da "yazılım korsanlığı" denir. Korsan yazılım, lisans belgesi taşımayan, üretici firmadan izinsiz olarak, yasadışı yöntemlerle çoğaltılmış yazılımlara verilen addır. Bu tür yazılımların ticaretini, dağıtımını yapmak ve kullanmak "korsan yazılımcılık" kapsamına girer.
Firma yönünden lisanslı yazılım kullanmanın avantajları
- Virüs ve hatalı ürün tehlikesine karşı etkin korunma
- Teknik destek güvencesi
- Doğru ve eksiksiz dokümantasyonla çalışma olanağı
- Yazılımı hem düşük maliyetle güncelleştirme hem de bu konulardaki tüm gelişmeleri kısa sürede edinebilme olanağı
Firmanızda korsan yazılım kullanmanın doğuracağı sonuçlar
Cezai sonuçlar:
- 4 seneye kadar, paraya çevrilmeksizin hapis
- Eksik her bir lisans başına 10-150 bin TL para cezası
- 3 seneye kadar meslek veya ticaretten men
- Söz konusu araçlara ve bilgisayarlara el konulması
Olumsuz imaj sonuçları:
- Korsan yazılım kullananlar, bu konuları takip eden basın organlarında yer alıp prestij kaybına uğrayabilirler.
- Firmayla iş yapan müşteriler yönünden güven eksiltici bir durum yaratır.
- Bazı kurumsal şirketlerin ve kamu kurumlarının ihalelerinden dışlanabilirler.
İşletimle ilgili sonuçlar:
- Korsan yazılım ürünlerinin beraberinde getirebileceği virüsler, bozuk CD´ ler ve hatalı ya da işlevsiz yazılımlar işlerinize zarar verecek, oluşan zarar verimliliğinizi düşürüp yüklendiğiniz maliyetleri arttıracaktır. Yazılımı çalmayı düşünen kişilerin bilgilerinizi de çalmakta sakınca görmeyeceği açıktır.
- Yetersiz belgelendirme (dokümantasyon) nedeniyle verimsiz ve yavaş bir çalışmanın bedelini ödemek zorunda kalınacaktır.
- Lisanslı kullanıcılara verilen ürün teknik desteklerinden yoksun kalınacaktır. Her gün yazılımlar daha da büyümekte ve daha çok işlev içermektedir. Teknik destek alınamayan sistemler, aslında ucuza değil daha pahalıya mal olmaktadır.
- Lisanslı kullanıcılara sağlanan yeni sürümlere yükseltme olanağına sahip olmama ve bu yeni sürüm yazılımlara çok daha uygun maliyetlerle temin edememe neticesinde sistem ölçeklenememektedir.
Ekonomimize getireceği olumsuz sonuçlar:
- Yazılım sektörünün yazılım üretim gücüne engel olur, daha da ötesi, ülkemizin teknolojide ileri düzeye ulaşmış ülkelerin çok gerisinde kalmasına ve o düzeye yetişememesine neden olur. Bunun doğal sonucu, ülkemizin dünyadaki rekabet gücünü ve pazarlarını kaybetmesi olacaktır
- Yazılım sektörünün hem daha düşük maliyetlerle ürün geliştirmesine ve sunmasına hem de genç beyinlere istihdam yaratma potansiyeline darbe vurabilecektir.
- Ülkemizin önemli sorunlarından olan kayıt dışı ekonomiye büyük katkı sağlayacak ve vergi gelirleri yönünden hem devlete zarar verecek hem de vergisini ödeyen yazılım firmaları ile bu işin hırsızlığını yapan korsan yazılımcılar arasında haksız rekabet yaratacaktır.
- Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen göstergelerden biri de, müzik, kitap, film ve yazılım telif hakları konusundaki özen, saygı ve yaptırım gücüdür. Bu konulardaki eksiklikler ülkemizin çağdaş ülkeler düzeyine gelmesine engel olabilir.
- BSA tarafından International Data Corporation (IDC) adlı uluslararası araştırma şirketine yaptırılan bir araştırmaya göre Türkiye’de %66 oranında olan korsan yazılım kullanımının %56’ya çekilmesi, yani 10 puan azaltılması, bilişim teknolojileri sektöründe ek 3.000, tüm sektörlerde ek 36.000 istihdamın açılmasına, ekonominin 4 yıllık bir süreçte 1 milyar dolar büyümesine ve yıllık 600 milyon dolar ek vergi kazancının elde edilmesine katkıda bulunur.
Tüm bu olumsuz sonuçların ötesinde, asıl düşünülmesi gereken sonuç "ahlaksaldır". Çünkü yazılım üretimi yapan kişi ve kurumlar, bilgisayarlar ve bağlı birimlerinde kullandığımız, yaşamımızı kolaylaştıran, bize para kazandıran, işlerimizi verimli, hızlı ve etkin yapmamızı sağlayan bilgisayar programları geliştirmek için zaman, para ve en önemlisi yoğun emek harcamaktadırlar. Yarattıkları yazılımların bedellerini onlara değil de kopya yazılım üretip satan korsan yazılımcılara verdiğimizde, yeni ürün ya da yazılımların geliştirilmesi için gereken kaynağı kurutmuş oluruz.
Bilgisayar ve yazılım teknolojimizin gelişmesi için bu kaynağa ihtiyaç vardır. Kopyalanmış korsan bir bilgisayar yazılımı aldığınızda, bu para korsan yazılımcılara gider. Böylece bir yanda düşünsel gücünü ortaya döküp emek veren ama buna rağmen mağdur olan yazılım sektörüyle, diğer yanda kısa yoldan ve emek vermeden para kazanma yolunu seçen uyanık, ama emek ahlakı olmayan korsan yazılımcılar arasında haksız rekabetin sürmesine neden olabilirsiniz.