E-Ticaret Nedir?
Online ticaret olarak da tanımlanan, açılımı elektronik ticaret olan e-ticaret mal ve hizmetlerin alım, satım, tanıtım, pazarlama, dağıtım, ödeme gibi tüm aşamalarının internet ortamında yapılmasını kapsar. En basit tanımıyla her türlü ticari faaliyetin internet ortamında yapılan şekline e-ticaret denir.
İnternetin tüm dünyada hızla yaygınlaşması ve internete yönelik teknolojilerin de aynı paralellikte gelişip kullanılmasıyla hayatın her alanında olan değişimler ticaret dünyasında da kendini göstermiştir. Ticari faaliyetlerin online platformda çok daha hızlı ilerlemesi ve uluslararası alanda çok daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi e-ticareti günümüzde en geçerli ticaret modeli haline getirmiştir.
E-ticaret denilince ilk akla gelen daha çok internet üzerinde ürün satılmasıdır. Ancak, e-ticaretin sınırları bundan çok daha geniştir. Çevrimiçi alışverişin yanı sıra elektronik ödemeler, online müzayede, seyahat ve konser gibi organizasyonlar için online biletler gibi faaliyetler de e-ticaret kapsamına girer.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
Müşteri açısından bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ürün almak için girdiğiniz her e-ticaret sitesinde birden fazla ürün kıyaslaması yapabilirsiniz.
- Sanal mağaza tarafından size güvenilir ve hızlı bir şekilde alışveriş yapma imkânı sağlanır.
- Diğer kullanıcıların ürünler hakkında yaptığı yorumlar sayesinde alacağınız ürün hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Farklı e-ticaret siteleri arasında da yapabileceğiniz karşılaştırma sayesinde ürün fiyatları arasındaki farkı gözeterek aynı ürünü daha uygun fiyatla alabilirsiniz.
- Evinizden ya da iş yerinizden günün her saati alışveriş yapabilme şansına sahipsiniz.
Satıcı açısından ise bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Alıcıya ürün hakkında detaylı bir bilgi verirsiniz.
- Aralıksız çalışan bir mağazanız olduğu için çok şanslısınız. Dünyanın her yerinden alıcılar siz uyurken bile ürünlerinizi satın alabilir, bu sayede ürünlerinizden büyük oranda kar elde edebilirsiniz.
- Ürünü depolama gibi bir sıkıntınız yok. Stoğunuzdaki ürün satışına ve müşteri isteğine göre ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.
- Ürünleriniz ve mağazanız hakkında reklamları ve kampanyaları daha hızlı bir şekilde sosyal medya ortamında daha az maliyetle yapabilirsiniz.Böylelikle marka bilinirliğinizi de geliştirmiş olursunuz.
- Yeni bir sanal mağaza kuruyorsanız, gerçek mağaza kurarken ödeyeceğiniz miktardan çok daha az miktar ödersiniz.
- Sanal mağazanızdaki ürün stoğu ve takibini yapmak oldukça kolaydır.
- Elektronik ortamdaki mağazanız normal açılan mağazalara göre enflasyondan hiçbir şekilde zarar görmez.
- Ürün veya hizmetlerinizin satışı için bulunduğunuz bölge sınırlaması da e-ticaret sistemiyle ortadan kalkar, artık tüm dünyada ticaret ağı kurabilirsiniz.
- Elektronik ortamın hız avantajıyla tüm işlemleriniz saniyeleri içinde olur biter.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
E-ticaret, kendi bünyesinde iş modeline ve ürüne göre olmak üzere iki kola ayrılmaktadır.
Ürüne Göre E-Ticaret
Direkt E-Ticaret: Somut ve fiziksel bir ürün olmadan sanal ortamda ürün ve hizmetlerin satışı yapılan e-ticaret modeline denilmektedir. Bu iş modeline örnek olarak bilgisayar programları satın almak, para karşılığı müzik platformlarına premium üye olmak, online danışmanlık hizmeti satın almak, ücretli online eğitim veren sitelere üye olmak, Google Play Store ve App Store’dan akıllı telefonlara ücretli ya da ücretsiz programlar ve oyunlar indirmek verilebilir.
Dolaylı E-Ticaret: E-Ticaret sitelerinden ürün satın alınması durumunda satıcının ürünü paketleyerek kargo ve kuryeler aracılığıyla alıcıya göndermesi işlemlerine dayanan e-ticaret modelidir. Bu modele örnek olarak herhangi bir e-ticaret sitesinden aldığınız bir ayakkabı, bilgisayar, telefon, elektrik süpürgesi ve aklınıza gelebilecek her şey verilebilir.
İş Modeline Göre E-Ticaret
B2B (Business to Business): Firmadan firmaya yapılan e-ticaret modelidir. Bu iş modelinde hiçbir şekilde alıcıya satış yapılmaz. Tekstil işi yapıyorsanız ya da bir marketiniz varsa toptan satıcılardan alacağınız ürünü kendi mağazanızda toptan fiyatın üzerine işletmenize göre belirlediğiniz oranda kar marjı koyarak ürünü diğer mağazalara satabilirsiniz.
B2C (Business to Consumer): Ticaret yapan herkesin kullandığı, günümüzde yaygın olan bir modeldir. Business to Consumer, firmadan tüketiciye ürün satışı anlamına gelir. Toptan fiyatıyla toptancılardan aldığınız ürünü mağazanıza koyarak kolaylıkta tüketiciyle buluşturabilirsiniz.
2C (Consumer to Consumer): Tüketicilerin birbirleriyle yaptığı ürün alım – satımı işlemine dayanan iş modelidir. Bir arabanızın, evinizin, herhangi bir eşyanızın satışını sahibinden.com, letgo ya da emlak sitelerine ilan vererek ürünlerinizin özelliklerini belirtebilir, ürün satışını gerçekleştirebilirsiniz.
B2G (Business to Government): İşletmeden devlete yapılan ürün satışıdır. Devletin online platformda açmış olduğu ihaleleri takip ederek ürünlerinizi belli bir ücret karşılığında devlete satabilirsiniz.
C2B (Consumer to Business): Tüketiciden firmaya yapılan e- ticaret modelidir. Kişisel blog ya da forum sitelerinde çokça rastlanılır. Örneğin, bilgisayar ortamında bir çizim programında yapmış olduğunuz desenleri belli bir ücret karşılığında eşarp üretimi yapan bir firmaya satarak üretilen eşarplarda desenlerinizin kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
B2E (Business to Employee): Firmadan çalışana yapılan ticaret modelidir. Yani bir firma, çalışanlarına özel olarak sunduğu kampanya ve fırsatlarla stokunda kalan kurumsal ürünlerini satışa çıkarır.