2018 Sesli Arama Seo Optimizasyonu

2018 Sesli Arama Seo Optimizasyonu

Akıllı telefonların hayatımıza kattığı yeniliklere her geçen gün bir tane daha ekleniyor. Bu yeni özelliklerden biri de akıllı cihazlar üzerinden sesli arama yapılması.Sesli arama, arama yapmayı istediğimiz kelimeyi arama motoruna yazmadan mikrofon simgesine basarak kelimeyi ya da cümleyi sesli olarak söylemektir.

Bu uygulamayı ilk olarak Apple Siri özelliği ile kullanıma sundu. Daha sonrasında Google asistan tarafından hem sesli kelime aratma özelliği hem de Google haritalarında sesli konum bulma özelliği genişletilerek kullanıma sunuldu. Akıllı cihaz kullanmaya geçen kişilerin sesli arama özelliğini kullanarak yaptıkları aramalardaki artış SEO çalışmalarını önümüzdeki süreçte ciddi oranda etkileyeceğini gösteriyor.


İnsanlar trafikte seyahat ederken, spor yaparken ya da yazmak yerine direk mikrofona veya bir tuşa basarak aramak istedikleri kelimeleri sesli arama özelliği olan mobil telefonlardan aratması sesli arama ile daha kolaydır. Akıllı telefon kullanım sayıları olağanüstü bir hızla artıyor buna bağlı olarak her geçen gün sesli arama ile yapılan arama sorgularının sayısıda artış gösteriyor.

Ülkemizde sesli arama kullanımı giderek yaygınlaşıyor , diğer ülkelerde de sesli arama kullanımı oldukça fazladır. Sesli arama seo optimizasyonu arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak isteyene web site sahipleri için şimdiden bilgi sahibi olmaları gereken bir konudur.


Sesli aramalarda yapılan sorguların çalışması genel de lokal olarak yani size en yakın konumdan yapılmaktadır. Örneğin trafikte araç kullanırken kişisel asistan ile yaptığınız sesli arama sorgusuna “et yemeklei restaurantı” dediğinizde size en yakın olan et yemekleri ile alakalı restoranları getirecektir. Özellikle harita uygulamasında sesli arama sonuç sorgusunda yer almanız için işletmenizin Google haritalarına ekli olması gereklidir. Çünkü direk sorgunun veri tabanı harita üzerinde eklenen işletmelerin konumundan çekilmektedir. İşletmenizin Google haritaları üzerinde konumu ekli değil ise bunun Google Business hesabı açarak ekleyebilirsiniz.

Sesli arama optimizasyonu ile daha fazla trafik elde etmek ve sesli yapılan arama sorgularında ön planda olmak için Google Rick Kart yani zengin kartlar kullanımı ile veri işaretlemesi yapılması daha fazla hit elde etmenizi sağlamaktadır. Yapılan site içi seo yapılandırması yani veri işaretlemesi ne kadar fazla ve doğru şekilde yapılırsa o kadar fazla sesli aramalarda ön planda olursunuz.

Paylaş :